KDO JE DŮLEŽITĚJŠÍ? PUYOL NEBO MESSI?

05.03.2011 18:20

 

 

Portál goal.com se ve své tradiční rubrice "Španělská inkvizice" tentokrát věnoval výhradně FC Barceloně. Téma, které rozebíral redaktorJames Barker, znělo jasně: kdo je pro katalánský velkoklub důležitější? Carles Puyol nebo Lionel Messi? Tedy kapitán, srdcař a defenzivní jistota, nebo dvojnásobný držitel Zlatého míče a podle mnohých fotbalových odborníků aktuálně nejlepší fotbalista planety?

Není mnoho hráčů, kteří vyhráli Zlatý míč 2x po sobě. Patří mezi ně ale Lionel Messi, ačkoliv někteří cynici tvrdí, že si nejprestižnější individuální fotbalovou trofej zasloužil více autor rozhodujícího gólu z finále Mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, Andrés Iniesta, či geniální dirigent hry Barcelony, Xavi Hernández.

Nechme ale spekulace stranou a vraťme se k jasným faktům: Lionel Messi náleží neoddělitelně Barceloně. Svými výjimečnými schopnostmi dokáže rozhodovat i nejtěžší zápasy, když září brilantní individuální technikou. Ale fotbal, jak víme, je týmová hra.

Ačkoliv se mnohdy zdá, že Messi vyhrává zápasy docela sám, není to samozřejmě pravda. Stejně jako Xavi nebo Iniesta i Lionel na hřišti působí po boku dalších spoluhráčů, spolu s kterými své soupeře poráží. Jedním z nich, a víc, než by se mohlo na první pohled zdát, je i Carles Puyol...

Puyol v Barceloně debutoval 2. října roku 1999 coby produkt proslulé akademie La Másia proti Realu Valladolid. Od těch dob se z tehdy 21letého fotbalisty stala klíčová osobnost klubu a srdce defenzivní řady.
Na pozici stopera vlastně působí od dob, kdy začínal pod trenérem Louisem van Gaalem, což ovšem neznamená, že by rodák z katalánského La Pobla de Segur nedokázal stejně kvalitně pracovat i na pravém nebo levém okraji defenzívy.

Poté, co na konci sezóny 2003/2004 ukončil profesionální fotbalovou kariéru legendární Luis Enrique, převzal Puyol kapitánskou pásku. Přitom stále pokračoval ve zlepšujících se výkonech. UEFA byl jmenován nejlepším stoperem roku 2005, stejně tak v letech 2006 a 2008. Byl klíčovou postavou Barcelony jak při triumfu v Lize mistrů proti Arsenalu, tak Manchesteru United...

Společně s Lionelem Messim byl i u šesti trofejí roku 2009, když FC Barcelona jako jediný klub v dějinách fotbalu získala domácí pohár, domácí ligu, evropskou Ligu mistrů, evropský i domácí superpohár a trofej pro vítěze Klubového mistrovství světa. Role obou hráčů byla bezpochyby výjimečná, což mě přivádí na otázku: kdo je pro Barcelonu důležitější?



V podstatě se jedná o nezáviděníhodné srovnávání. Oba dva jsou totiž důležitou součástí jednoho velkého a velmi dobře fungujícího systému. A i když jsme vedle sebe nemohli postavit dva více odlišné fotbalisty, oba dva celku přispívají svým jedinečným dílem.

Puyol doposud nastoupil v 16 z 25 možných zápasů Barcelony v Primera Division, Messi ve 22 a vsítil 26 gólů. Argentinský útočník se také ukázal ve všech 7 duelech Ligy mistrů, kapitán Guardiolova týmu v 5. Carles nenastoupil na Emirates Stadium, kde Barcelona prohrála s domácím Arsenalem 2:1, a pak také v závěrečném duelu základní skupiny "D", když měl katalánský velkoklub jistotu postupu z prvního místa.

Vraťme se ale k Primera Division a podívejme se i na jinou statistiku: všech 16 zápasů, do kterých Puyol nastoupil, FC Barcelona vyhrála. Ve zbylých 9 (Racing Santander, 2x Mallorka, Levante, Atlético Madrid, Sporting Gijón, Athletic Bilbao a 2x Hercúles) mužstvo 3x zaváhalo: porážka s Alicante a remízy s Mallorkou a Gijónem. S Puyolem tedy úspěšnost Barcelony dosahuje 100%, bez Puyola 66%. To sice není nijak špatné číslo, ape přeci jen napovídá o tom, jak důležitou roli Carles v týmu hraje.

Ano. Další stopeři, Gerard Piqué a Gabriel Milito bez Puyola po boku často působí dosti nejistě. Pro příklad si vezměme odvetu čtvrtfinále Copa del Rey s Betisem Sevilla (3:1) nebo ještě lépe duely se Sportingem a Arsenalem, kde defenzíva Barcelony útokům domácích týmů zdaleka nestačila.

Katalánský velkoklub nyní čeká složitá cesta na půdu Valencie. Pokud se Puyol neuzdraví, bude velmi zajímavé sledovat, jak si defenzíva s absencí svého kapitána poradí, tím spíš, že chybět bude i Victor Valdés a jistý není a start Xaviho. Konec konců, nebyla to obrana Barcelony, ale genialita Messiho, která dala Kataláncům zvítězit proti opravdu silnému Bilbau na Nou Campu...

Zatímco argentinská hvězda tak bude bezpochyby i nadále přijímat zasloužený potlesk od novinářů i fotbalových odborníků, neměl by být Puyolův přínos týmu v žádném případě podceňován. Ať už hovoříme o jeho vůdcovské roli kapitána nebo o způsobu, jakým vytváří z barcelonské obrany neprostupnou kamennou zeď.

I když tedy Carles vypadá po boku Messiho nemotorně a jeho technika se zdá omezená, ve srovnání se spoluhráči z defenzívy vychází jako jednoznačný král. Podívejte se mimochodem někdy do španělských deníků a všimněte si, že není mnoho zápasů, za které Puyol dostal nižší známku než "7". Ne náhodou. Carles je totiž, stejně jako Messi, na svém postu opravdu unikátním umělcem, který ze svého umění dává milovanému klubu to nejlepší.



Kdo je tedy pro Barcelonu důležitější? Messi nebo Puyol? Myslím, že uspokojující odpověď poskytne asi jen osobního názor každého z nás...